Adalet Bakanlığı kararıyla kapatılan ve taşınma süreci devam eden Kahta A2 Kapalı Cezaevi’nin yerine Kütüphane yapılmasını isteyen vatandaşlar, sosyal medya da kampanya başlatarak yetkililere ve Kahta Belediyesi’ne çağrıda bulundu.
Fiziki şartları ve kapasiteleri itibarıyla eğitim ve iyileştirmenin kısıtlı yapıldığı ya da hiç yapılamadığı küçük ilçe cezaevlerini bir süredir kapatan Adalet Bakanlığı, Kahta A2 kapalı cezaevini de kapatıyor. 2008 yılından bu yana Kahta Kültür Merkezi olarak bilinen binanın bir bölümünde hizmet veren ilçe halk kütüphanesinin yetersiz olduğunu ifade eden vatandaşlar, cezaevi yerinin kütüphane olarak değerlendirilmesi için sosyal medya da kampanya başlattı.
1981 yılında Belediye çay bahçesi olarak bilinen parkın içerisinde hizmet veren Kahta İlçe Halk Kütüphanesi, bu alanda hizmet vermede yetersiz kalınca Eski PTT binası içerisinde uzun yıllar hizmet verdi. Daha sonra, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü eski hizmet binası, 2006 yılında ise Halk Eğitimi hizmet binası içerisinde hizmet verdi. 2008 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan Kahta Kültür Merkezi içerisindeki bir alana taşınan kütüphane burada hizmet vermeye devam etti. Günümüzde halen burada hizmet vermeye devam eden kütüphane, artan nüfus, öğrenci sayısı ve kütüphanelere olan ilginin artması nedeniyle ihtiyacı karşılayamaz hale geldi.
Cezaevi’nin konumu itibariyle kütüphaneye çok uygun olduğunu belirten vatandaşlar, kütüphanelere artan ilgi nedeniyle daha ferah ve geniş bir yerde faaliyet göstermesi gerektiğini söylüyor.
Mevcut kütüphanenin yetmediğini, zaman zaman uzun kuyruklar oluştuğunu ifade eden Eğitimci İsmet Yılmaz, evlerinde ders çalışacak imkânı olmayan binlerce öğrenci olduğundan dolayı kütüphanenin zaruri bir ihtiyaç olduğunu vurguladı.
Yılmaz, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Taşınacak cezaevi yeri, kütüphane olsun ve bu çile bitsin. Evinde ders çalışacak imkânı olmayan binlerce öğrencimiz var. Yer kapmak için kar-kış demeden sabahın köründe kimse kalkmak zorunda kalmasın, gençlerimiz bu çileyi çekmesin. Cezaevinin yıkılıp yerine parkı da olan çok güzel bir kütüphane yapılmasını istiyoruz. Belediye Kütüphanesi de olabilir.” ifadelerini kullandı.
Edebiyatçı Samet Demir ise, “Yazılı kültüre sahip, kültür seviyesi yüksek toplumsal yapıların göstergesi olan kütüphaneler, günden güne okur sever vatandaşların her daim uğrak noktası oluyor. Bu nedenle Kütüphane konusu ciddiye alınmalıdır. Yetkililerimiz bu konuda duyarsız kalmamalı, gençler için güzel bir ortam oluşturmalıdır.” dedi.
KO-29062019